Znáte historii lázeňských oplatků?

Znáte historii lázeňských oplatků?

Když se řeknou lázně, většina z nás si vybaví prameny s blahodárnou vodou, promenádní kolonády, vznešené lázeňské domy a lázeňské oplatky. Tenkou, dokonale kulatou delikatesu, pěkně křupavou, podávanou za tepla i za studena, mnoha různých příchutí a s neopakovatelnou vůní. Kde se vlastně vzala tato lázeňská pochoutka a čím si jí lázeňští hosté tolik zamilovali?

Vůbec první zmínky o kulatých jednovrstvých plackách sypaných cukrem a kořením nalezneme v druhé polovině 18. století na Karlovarsku. Ve zdejších domácnostech se jednalo o oblíbenou pochoutku, která pravděpodobně vznikla z hostií, jenž byly už od středověku vyráběny na otevřeném ohni v kovových kleštích zvaných oplatečnice. A právě oplatečnice se později začaly používat i pro pečení kulatých oplatek. Existuje dokonce legenda, podle které stál za vznikem lázeňských oplatků kuchař z kláštera v Teplé, když smíchal těsto na hostie se směsí oříšků, cukru a koření a připravil tak lahodný dezert.

Obliby oplatků mezi karlovarskými měšťany si brzy všimli i lázeňští hosté, ubytováni ve zdejších penzionech a lázeňských domech, kteří pochoutce také propadli. Rostoucí poptávka nezůstala dlouho bez odezvy a od druhé poloviny 19. století začali vznikat první soukromé manufaktury a cukrářské závody, specializované pouze na výrobu lázeňských oplatků. Za nejvýznamnější osobnosti tohoto odvětví lze považovat v první řadě Barbaru Bayer, zakladatelku pekárny s názvem Karlovarské oplatky – Barbara Bayer (založeno 1867), jenž se stala císařským dvorním dodavatelem pro vídeňský dvůr a významným vývozcem oplatků do Španělska, Ruska, Nizozemí, Srbska, Bavorska a Uher. Dále pak František Wittmayer, zakladatel slavného cukrářského rodu, jehož syn František přenesl v 50. letech tuto tradici do výrobního závodu, který od roku 1974 nese název Kolonáda. A nakonec cukrář Jiří Homolka, který po třech letech experimentování vymyslel v roce 1923 první čokoládovou náplň.

Dnes čeští výrobci oplatků usilují, aby byl tento produkt uznán Evropskou unií za tradiční český výrobek a získal tak zvláštní ochranu. Vyrábí se přitom v nepřeberné množství příchutí a ročně se ho zkonzumuje na desítky milionů kusů. I naše lázně proto nabízí pestrou paletu příchutí. Lázeňské oplatky ohříváme celoročně v kavárně Sofie a na lázeňském obchůdku. Na našem e-shopu Vám nabízíme vlastní řadu oplatků a trojhránků značky Priessnitz. Pevně proto doufáme, že si z naší nabídky vyberete.

Ing. Tibor Macík
ředitel stravovacího úseku