Lázeňské oplatky oříškové
Záznam není přeložen
Záznam není přeložen
Záznam není přeložen

Lázeňské oplatky oříškové

Tradiční lázeňské oplatky jsou jedinečný dárek, který si lázeňstí hosté vychutnávají již více než 100 let.

Kód produktu: 8592243010059
Prodejní cena:
53
Bez DPH:
44
Doporučená cena:
55
Ušetříte:
2

Uvedené ceny jsou včetně 21% DPH

Když se řeknou lázně, většina z nás si vybaví prameny s blahodárnou vodou, promenádní kolonády, vznešené lázeňské domy a lázeňské oplatky. Tenkou, dokonale kulatou delikatesu, pěkně křupavou, podávanou za tepla i za studena, mnoha různých příchutí a s neopakovatelnou vůní. Kde se vlastně vzala tato lázeňská pochoutka a čím si jí lázeňští hosté tolik zamilovali?

Historie lázeňských oplatků

Vůbec první zmínky o kulatých jednovrstvých plackách sypaných cukrem a kořením nalezneme v druhé polovině 18. století na Karlovarsku. Ve zdejších domácnostech se jednalo o oblíbenou pochoutku, která pravděpodobně vznikla z hostií, jenž byly už od středověku vyráběny na otevřeném ohni v kovových kleštích zvaných oplatečnice. A právě oplatečnice se později začaly používat i pro pečení kulatých oplatek. Existuje dokonce legenda, podle které stál za vznikem lázeňských oplatků kuchař z kláštera v Teplé, když smíchal těsto na hostie se směsí oříšků, cukru a koření a připravil tak lahodný dezert.

Obliby oplatků mezi karlovarskými měšťany si brzy všimli i lázeňští hosté, ubytováni ve zdejších penzionech a lázeňských domech, kteří pochoutce také propadli. Rostoucí poptávka nezůstala dlouho bez odezvy a od druhé poloviny 19. století začali vznikat první soukromé manufaktury a cukrářské závody, specializované pouze na výrobu lázeňských oplatků. Za nejvýznamnější osobnosti tohoto odvětví lze považovat v první řadě Barbaru Bayer, zakladatelku pekárny s názvem Karlovarské oplatky – Barbara Bayer (založeno 1867), jenž se stala císařským dvorním dodavatelem pro vídeňský dvůr a významným vývozcem oplatků do Španělska, Ruska, Nizozemí, Srbska, Bavorska a Uher. Dále pak František Wittmayer, zakladatel slavného cukrářského rodu, jehož syn František přenesl v 50. letech tuto tradici do výrobního závodu, který od roku 1974 nese název Kolonáda. A nakonec cukrář Jiří Homolka, který po třech letech experimentování vymyslel v roce 1923 první čokoládovou náplň.

Lázeňské oplatky v dnešním lázeňství

Dnes čeští výrobci oplatků usilují, aby byl tento produkt uznán Evropskou unií za tradiční český výrobek a získal tak zvláštní ochranu. Vyrábí se přitom v nepřeberné množství příchutí a ročně se ho zkonzumuje na desítky milionů kusů. V Priessnitzových léčebných lázních nabízíme vlastní řadu oplatků a trojhránků značky Priessnitz s oblíbenou čokoládovou nebo oříškovou náplní.

Pokud navštívíte naše lázně, nezapomeňstě se zastavit na kavárně Sofie, kde Vám celoročně nabízíme také ohřívané lázeňské oplatky mnoha různých příchůtí s typickou nezamněnitelnou vůní.


Specifikace produktu

Hmotnost: 150g
Složení: Cukr, pšeničná mouka, pražená lísková jádra sekaná 8%, máslo, rostlinný tuk (palmový olej, shea olej v různém poměru), sušené odstředěné mléko, sušené žloutky, pšeničný škrob, jedlá sůl, skořice, aromata přírodní.

Může obsahovat stopy: soja

Výživové hodnoty:
Bílkoviny - 5,4 g / 100g
Sacharidy - 75,5 g / 100g
Tuky - 15,0 g / 100g
Sůl - 0,08 g / 100g
Energetická hodnota - 1930 KJ / 100g

Spotřebujete do: Uvedeno na obalu
Výrobce: Bohemia speciality s.r.o., Korunní 2569/108b, 101 00 Praha 10