Lázeňský rum IX/3
Vážení přátelé dobrého jídla a pití,
Rádi bychom Vám představili novinku letošního roku, kterou je limitovaná edice lázeňského rumu IX/3. Devátý pramen zdraví, který tři roky dozrával v bourbonových sudech, než se konečně dostal do našich lázní. Ale nejdřív všechno popořadě.
Nápad nabídnout vlastní značkový rum klientům lázní Priessnitz, zrál v naších myslích téměř stejně dlouho, jako rum samotný. Rostoucí popularita třtinové pochoutky nám jen potvrdila naši původní myšlenku. A tak jsme se dali do práce. Nejprve bylo potřeba sehnat partnera, který by pro nás rum namíchal a stočil do lahví. Rumy se totiž míchají. Ptáte se proč? Pokud byste spočítali všechny karibské palírny, došli byste k překvapivému zjištění, že jich existuje jen několik desítek. Na trhu však najdete několik set rumových značek. Rovnice jedna palírna = jedna značka rumu evidentně neplatí. Jak je to možné? Důvod je poměrně prostý. Většina značek nedokáže odebrat celou produkci. Navíc právě díky vzájemnému mícháním a kombinováním těch správných poměrů od každého druhu, vznikají ony rozmanité chutě, prodávané pod nejrůznějšími názvy. Renomované značky tak mají většinou své nezaměnitelné receptury i specializované firmy, které pro ně jejich rum připravují. I u nás nejprve proběhla dvoukolová degustace originálně namíchaných vzorků, ze které jsme vybrali vítěze. Jemně nasládlý hnědý rum, který ocení jak pánové, tak i dámy. Je namíchaný z výběru Dominikánských rumů, které odpočívaly ve vypálených dubových sudech po Bourbonu, což jim propůjčilo charakteristické dřevité tóny a aroma vanilky a karamelu. Zrání v těchto sudech probíhalo tradiční metodou Solera. Jedná se o důmyslný systém, kdy se rumy skladují v sudech nad sebou od nejstaršího k nejmladšímu. Když se rum stáčí do lahví, začíná se z nejspodnějšího sudu (solera, tedy španělsky „na zemi“). Objem se doplní z mladšího sudu o patro výš a tak se postupuje, dokud se nedojde až nahoru. Tam se dolije nový destilát. Celkem bylo stočeno 1000 l, rozdělených do 2000 stylových lahví, které jsme pro Vás vybrali až z daleké Italie. Každá z lahví má navíc své originální číslo. Dále Vás již nebudeme napínat, výsledek musíte ochutnat sami.
Rum doporučujeme konzumovat při pokojové teplotě, případně lehce nahřátý nad párou v rumové sklenici. Dámy si mohou chuť zpestřit a přidat do rumu kostku ledu, připravenou ze zmrzlé kokosové vody. Získáte tak svěží kokosovou chuť, které náramně sluší sladším tónům rumu IX/3.
Ing. Tibor Macík
ředitel stravovacího úseku
Dokument Adobe Acrobat | Velikost souboru: 4912 Kb | |